Op 4 juni 2015 was het een jaar geleden dat een groepje senioren uit Goes begon met de Facebookpagina Buur4Goes. Een Facebookgroep die eerst startte in de wijk Goese Polder maar al snel heel de gemeente Goes omvatte. Burenhulp via Facebook, een marktplaats van vraag en aanbod in het informele hulpcircuit.

 

Iedereen die op Facebook zit kan lid worden van deze groep. In dat eerste jaar zijn er bijna honderd oproepen geplaatst. Meestal zijn het oproepen waarbij mensen om hulp vroegen, maar ook oproepen waarbij mensen hulp aan bieden. In zestig procent van de gevallen leverde de oproep succes op en was er een match. Er kwamen vele soorten hulpvragen. In 11 situaties werd er om hulp bij tuinonderhoud gevraagd. Bij 14 mensen was er een vervoersvraag. Dat kon gaan om vervoer naar het ziekenhuis maar ook naar de milieustraat of bij een verhuizing. Tuinonderhoud betrof vaak mensen die dit door fysieke beperkingen niet meer konden. Het varieerde van wat snoeiwerk, onkruid verwijderen tot een paar tegels recht leggen.

 

Ook kwamen er vragen voor hulp bij de computer (6) of om boodschappen te doen (4). De overige vragen hadden betrekking op vele verschillende werkzaamheden zoals een stopcontact verleggen, een muurtje witten of door ziekte eens een keer helpen bij het opruimen van het huis.

 

Mensen die geen Facebookaccount hebben kunnen ook een oproep plaatsen in informatiemappen die liggen in Wijkcentrum De Spinne, Erasmuspark en inloophuis Oase aan de Rooseveltlaan 87. Ook kan er een email gestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. De wijkverpleging van SVRZ, die iedere donderdag van 10.00 tot 11.00 uur spreekuur houdt in het Erasmuspark, kan mensen helpen met het plaatsen van een oproep.

 

De Facebookgroep is te vinden op: https://www.facebook.com/groups/761987333822789/