Bij Galerie-Atelier De Kaai is deze wintermaanden een tentoonstelling van Mariska Schilperoord te zien. Mariska tekent en schrijft over vriendschappen, haar familie, haar lieve Zeeland en over de mensen die haar dierbaar zijn.

Het werk van Mariska is te zien in Galerie Atelier De Kaai t/m 23 december. Deze boeiende expositie is zeker waard om gezien te worden.

Lees meer...

ProRail heeft de afgelopen periode het spoor vernieuwd in Goes. Dit groot onderhoud aan het spoor helpt onder meer het geluid en de trillingen van passerende treinen te verminderen. Hieronder vindt u een overzicht van de werkzaamheden die inmiddels zijn afgerond.

1. Verwijderen scheidingslassen

Naast het dragen en geleiden van treinen over het spoor hebben spoorstaven ook de functie van sein- en retourstroomgeleiding. Het spoor is verdeeld in baanvakken die in verbinding staan met seinen. Om het spoor in baanvakken te kunnen verdelen wordt gebruik gemaakt van Elektrische Scheidingslassen (ES-lassen). Tijdens het spooronderhoud zijn door ProRail eind 2014 in Goes de ES-lassen die niet meer nodig zijn verwijderd en de ES-lassen die nog wel nodig zijn vervangen. Dit draagt bij aan het verminderen van trillinghinder.

2. Betonnen dwarsliggers

Met de dwarsligger wordt de spoorrail vastgelegd in het grind. De dwarsliggers werden altijd van hout gemaakt. In Goes zijn deze nu vervangen door betonnen dwarsliggers. Deze hebben een langere levensduur, maar betonnen dwarsliggers zijn ook stiller. Door deze toe te passen is het geluid met circa 2dB afgenomen ten opzichte van het geluid met de houten dwarsliggers.

3. Raildempers

In Goes zijn op diverse plaatsen raildempers toegepast. Een raildemper is een middel om het geluid van voorbijkomende treinen te beperken. Het geluid wordt hiermee bij de bron aangepakt. De dempers worden aan de rails geklemd of gelijmd, waardoor deze minder hard trillen wanneer er een trein overheen rijdt. Raildempers hebben een geluidsreductie van circa 3 dB(A). Raildempers kunnen niet aangebracht worden op en rond wissels en bij overwegen.

De gemeente Goes hoopt natuurlijk dat inwoners minder overlast ervaren nu de werkzaamheden zijn uitgevoerd. Ondertussen wordt er hard gewerkt aan de verschillende spooroverwegen en de voorbereiding van de andere geluid- en trilling beperkende maatregelen zoals het verplaatsen van de kruiswissel. Samen met de andere partijen wordt het gevelisolatie onderzoek en de plaatsing van de geluidschermen voorbereid. Als laatste wordt nog steeds van de vervoerders gevraagd om vrijwillig langzamer te blijven rijden op het spoor door Goes, totdat de werkzaamheden zijn uitgevoerd.

Het huisvesten van statushouders in Goes levert voor RWS partner in wonen tot nu toe weinig problemen op. De woningcorporatie heeft hiervoor minder woningen nodig dan verwacht.

Door gezinsherenigingen kan de corporatie meer statushouders huisvesten in één huis dan in eerste instantie werd ingeschat. Om het aantal statushouders te huisvesten dat RWS heeft afgesproken met de gemeenten Goes, Kapelle en Noord-Beveland, zijn naar verwachting 42 woningen nodig in die gemeenten. Eerder verwachtte de corporatie 50 woningen nodig te hebben.

“Wat we nu doen, hoeft volgend jaar niet meer”
“We kunnen dit jaar zelfs meer mensen huisvesten in Goes met minder woningen dan vooraf gedacht”, volgens Iris de Vries, manager Strategie & Beleid bij RWS. “Dat vermindert het aantal van volgend jaar. Want wat we nu extra doen, hoeven we dan niet meer te doen.”

Lees meer...

De Bibliotheek in Goes start in november 2015 met een computercursus waarbij deelnemers leren omgaan met de nieuwe website van de gemeente Goes. Het gaat om zaken als het aanvragen van huurtoeslag, het doorgeven van een verhuizing of informatie aanvragen over de opbouw van de AOW. De overheid gaat digitaal, u ook?

Bijna alle overheidszaken worden tegenwoordig online geregeld met een DigiD. Sommigen hebben echter moeite met het omgaan met overheidswebsites. Daarom organiseert de Bibliotheek de gratis cursus Digisterker: aan de slag met www.goes.nl. In de cursus leren deelnemers o.a. hoe ze een DigiD kunnen aanvragen en hoe deze te gebruiken. Ook als men al een DigiD heeft, leert men deze gebruiken.

Lees meer...

Vanaf maandag 12 oktober zijn de foto's die gemaakt zijn tijdens het foto project voor jongeren en ouderen in de Goese Polder te zien in het Erasmuspark aan de Troelstralaan 162 in Goes.
 
In mei en juni hebben groepjes jongeren en ouderen samen les gehad van de foto groep Goes. Gezamenlijk hebben ze in de wijk foto's over verschillende onderwerpen gemaakt. De resultaten hiervan zijn te zien op de expositie.
 
Het fotoproject jong en oud is een gezamenlijk project van SVRZ, SMWO en de fotogroep Goes.
Lees meer...